Op de foto: Emiel, Aafkelien, Floor, Ylvalie en Martin
Midden in de Korrewegwijk vind je Stee in Stad, een bijzonder wijkhotel waar je als gast even onderdeel bent van de wijk. Stee in Stad is multifunctioneel: naast wijkhotel is de receptie ook een pakketpunt en verzorgt Stee in Stad een wasservice voor ouderen uit de buurt. ‘Eigenlijk staan de wasmachines de hele dag te draaien, dan halen we het,’ zegt Aafkelien, sinds een jaar werkbegeleider op locatie. Hiervoor werkte ze bij verschillende buurtsupermarkten met een sociale insteek.
Op rolletjes
Aafkelien wordt er blij van als het samen met haar team lukt om alles op rolletjes te laten lopen. ‘Ik haal de meeste voldoening uit het contact met alle deelnemers, gasten en collega’s. Het kan soms best druk zijn, vooral in de zomer. Dat is best een uitdaging, maar ik vind het ook vaak juist lekker om hard te werken. En het is helemaal mooi als je na zo’n dag iemand in een betere stemming naar huis ziet gaan dan hoe ze aankwamen. Als dat lukt is mijn dag geslaagd.’ Ze voegt toe: ‘Waar ik ook energie uit haal is als het lukt om naast het reguliere werk wat extra’s te doen, zoals het opknappen en verven van de huizen. We krijgen veel vrijheid om daar creatief in te zijn, dat is een fijne afwisseling.’
‘Ik vind de combinatie van het runnen van een hotel tegelijk met het begeleiden van de deelnemers het leukst. Ik zit niet graag stil achter de computer, en hier is het soms echt een race tegen de klok.’ Vooral in de zomermaanden en tijdens evenementen zoals Eurosonic zit het hotel vol. Het komt ook regelmatig voor dat buitenlandse studenten een maand in Stee in Stad slapen, als ze voor een deel van hun opleiding in Groningen zijn.
Stee in Stad
Stee in Stad bestaat uit 3 bovenwoningen in de wijk. Elk huis heeft een gedeelde keuken, wc en badkamer. De slaapkamers hebben allemaal hun eigen unieke thema, zoals de Ruimte, de Jaren ’70 of de Boerenkamer – compleet met bedstee.
Het team van Stee in Stad bestaat uit 15 mensen. Dit is een mooie mix van verschillende deelnemers met elk hun eigen achtergrond en behoeften. Zo werken er mensen met een basisbaan, maar er zijn ook deelnemers die hier werken tijdens hun opleiding bij het Wijkgilde. ‘Sommige mensen werken hier al 10 jaar,’ zegt Aafkelien. ‘Voor sommige mensen is doorstromen geen doel, dat is natuurlijk ook oké.