De zes deelnemende organisaties binnen Stichting van de Straat vragen op een bijzondere manier aandacht voor de positie van de dakloze. Tijdens Werelddaklozendag op 10 oktober doen het Leger des Heils, Open Hof, Wender, Terwille, LIMOR en WerkPro in Groningen mee aan de actie Huiskamer zonder Dak.

De Huiskamer zonder Dak is donderdag 10 oktober tussen 11.00 en 14.00 uur geopend op de brug nabij het Groninger Museum en op de Grote Markt in Groningen. Veldwerkers en ervaringsdeskundigen gaan graag in gesprek met passerende wandelaars over de positie van de dakloze mens in de samenleving en het stigma dat rond mensen die op straat leven hangt.

In Groningen werken het Leger des Heils, Open Hof, Wender, Terwille, LIMOR en WerkPro al geruime tijd samen binnen Stichting van de Straat. Doel is om de situatie van daklozen in Groningen te verbeteren. De Huiskamer zonder Dak is een van de initiatieven van de stichting die aandacht vraagt voor deze vergeten groep.

Unieke mensen met een eigen verhaal

‘We willen een stukje bewustwording creëren bij de mensen die ons passeren’, zegt woordvoerder Marcel Petrusma namens de stichting. ‘We willen laten zien dat het mensen zijn, uniek en ieder met zijn of haar eigen verhaal. Om verschillende redenen leven ze nu op straat. We vragen aan de mensen die we tegenkomen: hoe wil jij bijdragen om hun leven een stukje beter te maken?’

Daarnaast roepen de zes organisaties de verschillende overheden en woningcorporaties op om vaart te maken met woningbouwplannen. ‘Dakloosheid is een woonprobleem’, aldus Petrusma. ‘De gemeente, provincie en Rijk moeten vooral de voorwaarden scheppen om de woningbouw aan te jagen en onder meer corporaties de ruimte geven om te bouwen. Iedereen verdient een (t)huis. Dat creëert rust en ruimte in het hoofd van mensen.’