Jimmy en Lars staan in de keuken van restaurant d’Ambacht in Leeuwarden, waar ze werken als werkbegeleiders. Het restaurant zit op de begane grond van de De Oude Ambacht School (DOAS), een voormalige school die ruimte biedt aan kunstenaars, creatieve ondernemers en maatschappelijke initiatieven. Laten we kennismaken met deze twee enthousiaste heren!
Samen in de keuken
“Toen ik op zoek was naar een nieuwe baan, kwam ik hier via-via terecht,” zegt Lars, die veel ervaring in de horeca heeft en bij meerdere restaurants in Leeuwarden heeft gewerkt. Hij zocht naar verandering in zijn werkleven, maar wilde niet helemaal uit de horecawereld stappen. Jimmy kwam net als Lars via een ex-collega in het restaurant terecht. Met zijn achtergrond in horeca en coaching is het werk als begeleider een perfecte match voor hem. Ze werken al bijna twee jaar samen en hebben Restaurant d’Ambacht opgebouwd tot wat het nu is. Wat ze vooral fijn vinden, is dat hun werkplek de gezelligheid en vrijheid van de horeca biedt, zonder de late uren.
Het team opbouwen
De dynamiek met de mensen is supertof,” zegt Lars trots. “We kunnen zelf een deel van de deelnemers selecteren, wat helpt om een goed stabiel team neer te zetten. We vinden het belangrijk om iedereen gelijkwaardig te behandelen en zijn naast werkbegeleiders ook gewoon directe collega’s.” Sommige deelnemers hebben meer hulp nodig dan anderen, maar die afwisseling maakt het werk juist leuk. De cursussen die via WerkPro worden aangeboden, zijn waardevol voor hun ontwikkeling. Daarnaast werken ze veel samen met de grafische afdeling van d’Ambacht, die helpt bij het ontwerpen van nieuwe menukaarten en ander promotiemateriaal.
Evenementen organiseren
De mannen hebben een drukke agenda vol met evenementen en activiteiten. Zo koken ze jaarlijks vier maanden voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Dit jaar hebben ze ook het Franse Compagnie XY gehost, een bekende acrobatengroep die een week lang bij hen at, vergezeld van optredens op het plein van de DOAS. “Dat was fantastisch, want die hebben met hun act een paar weken later de Olympische Spelen geopend en opgetreden op Oerol. Het grappige was, dat het een groep van 21 mensen betrof met 18 verschillende allergenen”. Het was intensief, maar superleuk om voor hen een passend menu te maken. Sommigen moesten zelfs huilen van geluk omdat ze nog nooit zo lekker hadden gegeten, want op veel plekken krijgen ze om het makkelijk te maken voornamelijk patat voorgeschoteld.” Lars introduceerde ze ook aan de Nederlandse muziek van De Jeugd van Tegenwoordig, wat de avonden nog leuker maakte. “Stonden ze volop stunts te doen op de beats van De Jeugd van Tegenwoordig, dat was een mooi gezicht”.
Drukke maanden in het vooruitzicht
Nu de koudere maanden eraan komen, zijn Lars en Jimmy druk bezig met een nieuwe menukaart en het hosten van een open dag. Een Europese dansgemeenschap van 50 mensen komt langs voor een driegangendiner, wat ze eerder met succes hebben gedaan. “We vinden het erg leuk om zulke groepen aan te nemen,” aldus Jimmy. Ze merken dat ze meer aanvragen krijgen naarmate het weer kouder wordt, maar ze denken goed na over wat haalbaar is. “We worden steeds beter gevonden, dat is erg fijn”.
Vrijheid en groei
“De vrijheid die we krijgen, zie je niet in andere horecabedrijven,” zegt Lars. De korte lijnen en dat het niet zo hiërarchisch is, werkt motiverend. Beide heren zijn gedreven door de vrijheid en de groei die ze bij de deelnemers zien. Hoewel er wat personele veranderingen op komst zijn door onder andere pensionering, hebben ze hun zaakjes goed op orde. Met Lars en Jimmy aan het roer blijft Restaurant d’Ambacht een geweldige plek om te eten. Kom zeker langs als je in Leeuwarden bent!