Dit is een bericht van de gemeente Groningen:
Vanaf 1 december zijn de deuren van de winternoodopvang aan de Sontweg geopend. De nachtopvang biedt dak- en thuisloze mensen een warme slaapplek tijdens de koude maanden, van 1 december tot 30 april. Met ruimte voor maximaal 70 personen is de opvang een belangrijke voorziening om buitenslapers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van extreme kou.
De eerste week
“De eerste week is heel goed verlopen en rustig. Het pand is zo goed als klaar. Het voldoet aan de eisen en biedt zowel cliënten als medewerkers een veilige en overzichtelijke locatie. Het is een grote verbetering ten opzichte van eerdere locaties, zoals aan het Winschoterdiep, waar cliënten een lange afstand moesten lopen”, vertelt Sandra Weggemans, manager primair proces bij Wender.
“Deze centrale plek aan de Sontweg is ideaal”, vervolgt zij. “Ook omdat het aansluit op de dagopvang van het Leger des Heils. Cliënten kunnen daar tot 19:00 uur terecht, krijgen een maaltijd en komen daarna bij ons om te overnachten. De volgende ochtend vertrekken ze weer naar de dagopvang.”
Verbeteringen en uitdagingen
Het pand, een oud kantoorgebouw tegenover de IKEA, is in korte tijd omgebouwd tot een zorglocatie die voldoet aan alle voorwaarden. “Dat was niet zonder uitdagingen”, legt Sandra uit. “Omdat het langer duurde het pand aan de Sontweg klaar te krijgen, hebben ketenpartners hard gewerkt aan een tijdelijke noodoplossing om de buitenslapers toch een plek te kunnen geven.”
Sandra vervolgt; “Ondertussen waren de aannemer, onderaannemers, medewerkers van Security Noord, Wender, Limor, GGD en het Leger des Heils keihard aan het werk om het pand aan de Sontweg op 1 december af te krijgen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor deze groep cliënten. Dakloosheid is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show, maar het is fijn om te weten dat er mensen zijn die deze groep niet vergeten.”
Iedereen eigen plekje
De winternoodopvang biedt zoveel mogelijk privacy voor de cliënten. De ruimtes zijn netjes ingedeeld met aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. Ook is er op de begane grond plek voor mensen met een fysieke beperking. “Het is niet altijd makkelijk, maar we proberen zo goed mogelijk aan de behoeften van iedereen te voldoen,” aldus Sandra.
Waarom deze opvang?
De gemeente Groningen heeft sinds 2003 een winterregeling om te voorkomen dat mensen noodgedwongen buiten slapen tijdens koude nachten. David Bergtop, projectleider van de winternoodopvang, benadrukt dat het doel is dat niemand op straat hoeft te slapen. “Het pand aan de Sontweg is gekozen vanwege de centrale ligging, de geschiktheid voor opvang en omdat het pand eigendom is van de gemeente. In de afgelopen maanden is veel aandacht besteed aan het beantwoorden van vragen en zorgen van omwonenden en ondernemers. Open communicatie met omwonenden heeft geleid tot een groeiende acceptatie van de winternoodopvang op deze locatie.”
Zicht op de doelgroep
Faiza Charkaoui, coördinator winterregeling GGD, houdt zicht op de groep buitenslapers in onze provincie. Dit doet zij samen met ketenpartners zoals Stichting WIJ, het Leger des Heils. Limor, Terwille, handhaving, WerkPro en anderen. “De groep buitenslapers is gegroeid,” vertelt zij, dit is een landelijke tendens”, vertelt Faiza. “ Toch wil niet iedereen gebruik maken van de opvang, zelfs niet bij extreme kou. Voor die groep hebben we andere oplossingen, zoals een sheltersuit (slaapzak voor extreem koud weer) of extra slaapzakken. In uitzonderlijke gevallen bieden we een maatwerkoplossing.”
Meer dan een gratis bed
De locatie van de opvang is nieuw, maar dat is niet de enige reden waarom Faiza en haar collega’s flyers uitdelen onder de groep buitenslapers. Faiza vertelt: “We vinden het belangrijk dat mensen weten dat ze kosteloos gebruik kunnen maken van een warm bed in de winternoodopvang.” Veel buitenslapers weten niet dat ze kosteloos een slaapplek kunnen krijgen. “Helaas vragen sommige mensen op straat nog geld voor een slaapplek, terwijl dat dus helemaal niet nodig is”, aldus Faiza.
Ze vervolgt; “Wij blijven ons inzetten om zoveel mogelijk buitenslapers te bereiken en te motiveren om gebruik te maken van de voorziening. Want naast een warm bed, proberen we deze buitenslapers de juiste zorg te bieden die ze nodig hebben.”
Een maatschappelijke samenwerking
David vindt het hartverwarmend om te zien hoe hard zorgorganisaties, openbare orde en veiligheid en vrijwilligers werken om deze tijdelijke opvang goed te organiseren. “Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen om iets te betekenen voor mensen die het hard nodig hebben. Dit geeft hoop en laat zien hoe groot de inzet is voor de samenleving.”
Sandra bevestigt hoe waardevol de samenwerking is tussen alle betrokkenen. “Het is belangrijk om cliënten niet alleen onderdak te bieden, maar ook verbinding te maken met andere hulpverlenende organisaties. Medewerkers van WerkPro bijvoorbeeld komen bij ons langs om nieuwe gezichten te leren kennen. Zo kunnen we cliënten uitnodigen voor dagbesteding of andere ondersteunende activiteiten. We vinden het belangrijk om als hulpverlenende organisaties mensen verschillende vormen van ondersteuning aan te kunnen bieden. “
Meer informatie
De winternoodopvang is dagelijks geopend van 20:00 tot 09:00 uur. Bezoekers moeten zich voor 22:00 uur melden. Voor vragen en meer informatie over de opvang kunt u terecht op de website van de gemeente Groningen, waar ook contactinformatie en een meldpunt voor eventuele overlast te vinden zijn.
Laten we samen zorgen dat niemand deze winter buiten hoeft te slapen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Groningen.